epaggelmagynaika.gr: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

logo

Κοινωνικές Δομές Unesco Πειραιώς και Νήσων : Δράσεις Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης.

Κοινωνικές Δομές Unesco Πειραιώς και Νήσων : Δράσεις Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης.

Σημαντικό κοινωνικό έργο επιτελεί ο όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων τα τελευταία χρόνια με την δημιουργία των πέντε κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας για άπορους και άστεγους συνανθρώπους μας.
Επισκεφθήκαμε τον Πρόεδρο του ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της παγκόσμιας ομοσπονδίας ομίλων, συλλόγων, κέντρων Unesco (WFUCA) για την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική κύριο Ιωάννη Μαρωνίτη στο γραφείο του :
12992926 10204994946468118 1145357440 n
«Ο όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων ιδρύθηκε το 1998 με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του λαϊκού πολιτισμού, τις τέχνες, τα γράμματα, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, την ανάπτυξη της φιλίας μεταξύ των λαών, τον διαπολιτισμικό διάλογο, την ισότητα των φύλων, τον εθελοντισμό, την ειρήνη μεταξύ των λαών κ.α. Τα μέλη του ομίλου μας έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα ξένων γλωσσών και ελληνικής γλώσσας, χορού, υποκριτικής, μουσικής, εικαστικών, κοπτικής ραπτικής, γυμναστικής κ.α. Όταν όμως η φτώχεια έγινε πιο αισθητή στην κοινωνία μας, αρχίσαμε να ασχολούμαστε και με θέματα αντιμετώπισης του φαινομένου. Με μεγάλη ευαισθησία όλοι, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οι εθελοντές μας άρχισαν να διανέμουν τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης. Ωστόσο η κρίση βάθαινε, τα προβλήματα μεγάλωναν και αναγκαστήκαμε να κάνουμε έναν δεύτερο σχεδιασμό πιο καλά διαμορφωμένο.»
13045435 10204994964948580 1094015546 nΠοιο είναι το κοινωνικό έργο που προσφέρει ο όμιλος σας; «Οι πέντε κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας για άστεγους και άπορους συνανθρώπους μας βρίσκονται στο δήμο Πειραιά, στο δήμο Νίκαια- Ρέντη, στο δήμο Κερατσίνι- Δραπετσώνας και δυο στην Κόρινθο. Σε κάθε δομή λειτουργεί κοινωνικό παντωπολείο, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό ιατρείο, κοινωνικό μαγειρείο, τράπεζα χρόνου, γραφείο διαμεσολάβησης και χρόνου διημέρευσης. Στον Πειραιά και στην Κόρινθο λειτουργούν και υπνωτήρια. Οι Συμπολίτες μας έχουν την δυνατότητα καθημερινά σε όλες τις δομές,  να βρουν ένα ζεστό πιάτο φαγητό, μαγειρεμένο στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο, να βάλουν καθαρά ρούχα, να εξεταστούν από ιατρό, να πάρουν δωρεάν φάρμακα, να νιώσουν θαλπωρή και να μιλήσουν με το επιστημονικό προσωπικό. Για τα παιδιά έχουν δημιουργηθεί παιδικές γωνιές  με παιχνίδια και βιβλία, ιματιοθήκες, δημιουργική απασχόληση και κοινωνικά φροντιστήρια ελληνικών δημοτικού και αγγλικής γλώσσας, σε μια προσπάθεια μας να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια. Διοργανώνουμε πολύ συχνά σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, γιορτές πολιτισμού, μουσικά απογεύματα, βιβλιοπαρουσιάσεις, αφηγήσεις παιδικών παραμυθιών, εικαστικά δρώμενα και προσπαθούμε να δώσουμε χαρά και χρώμα πολιτισμού σε κάθε συμπολίτη μας.
Πως γίνεται η καθημερινή επαφή και σίτιση με τους ωφελούμενους;  «Υπάρχουν οι  άστεγοι συμπολίτες μας και εκείνοι που έχουν σπίτι αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να μαγειρέψουν εκεί. Υπάρχουν και άλλοι συνάνθρωποί μας που παίρνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο σπίτι. Στο Πέραμα διαθέτουμε και μια έκταση που δίνουμε την δυνατότητα στους ωφελούμενους να καλλιεργούν τα δικά τους αγαθά πρώτης ανάγκης. Στις δομές εργάζονται επιστήμονες, βοηθητικό προσωπικό αλλά και εθελοντές. Η μισθοδοσία και τα ταμεία τους καλύπτονται από το ΕΣΠΑ – τουλάχιστον μέχρι σήμερα- και μένει ένα μικρό ποσοστό για να υπηρετήσουμε τα τρόφιμα της διανομής και άλλες απαιτούμενες υπηρεσίες. Αυτή είναι η διάταξη. Επίσης η συμβολή των χορηγών μας είναι πολύτιμη. Η κοινωνία και οι χορηγοί μας,  αγκάλιασαν αυτήν την προσπάθεια με ευαισθησία παρότι στην χώρα μας τα πράγματα χειροτέρεψαν.
13020401 10204994969308689 118360334 n
Υπάρχει ανάγκη προβολής αυτής της προσπάθεια ; « Προσπαθούμε να το επικοινωνήσουμε. Μας βοηθάτε και εσείς σε αυτό. Πρέπει πρώτα να κάνoυμε πολύ καλά την δουλειά μας και  να υπηρετούμε τον σκοπό μας. Τα μέσα θέλουν εικόνα και δεν μπορείς να βγάλεις τους ανθρώπους φωτογραφία. Δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι μια προσπάθεια στήριξης των συνανθρώπων μας. Είναι τόσο μικρά τα όρια για να περάσεις από την ευδαιμονία στην απόλυτη φτώχεια. Σήμερα είναι αυτοί οι άνθρωποι αύριο μπορεί να είμαστε εμείς. Η στήριξη όλων των μέσων επικοινωνίας είναι σημαντική για την ανάδειξη της προσπάθεια μας.»
Σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα κύριε Πρόεδρε; «Δεν μπορείς να μείνεις αμέτοχος στο προσφυγικό. Από τον πρώτο καιρό προσπαθήσαμε με έκτακτες παροχές στο λιμάνι, τροφίμων, ρούχων και υγειονομικού υλικού να προσφέρουμε στήριξη. Παρότι οι οργανωμένες δομές μας έχουν άλλο σκοπό προσπαθήσαμε σε κάποια κενά να βοηθήσουμε παρέχοντας λουτήρες, καθαρά ρούχα, φαγητό και ψυχολογική στήριξη. Στο λιμάνι είχαμε σκοπό να βάλουμε λουτήρες, υποδομές απασχόλησης των παιδιών, ψυχολογικής στήριξης όλων , παροχή τροφίμων, καφέ, τσάι κτλ Δεν φαίνεται όμως να παραμένουν εκεί οπότε θα βρούμε άλλους τρόπους υποστήριξης.
Επισκεφθήκαμε τις κοινωνικές δομές μαζί με την διευθύντρια Ισότητας των Φύλων του ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων, κυρία Αγγελική Πιτσόλη. Η εντυπωσιακή οργάνωση, η καθαριότητα και η περιποίηση των κτηρίων που στεγάζονται οι δομές, αποδεικνύουν το αίσθημα προσφοράς και αλληλεγγύης προς τους συνάνθρωπους μας. Οι εργαζόμενοι μαζί με τους πρόθυμους εθελοντές δημιουργούν ένα φιλόξενο κλίμα για κάθε άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια αλλά και κάθε επισκέπτη που θέλει να γνωρίσει από κοντά αυτήν την σημαντική πρωτοβουλία.
13023648 10204994964988581 1667689379 n
Στην ερώτηση μας σχετικά με την βοήθεια που λαμβάνουν οι γυναίκες στις κοινωνικές δομές , η κύρια Αγγελική Πιτσόλη απάντησε: «Ο όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων ενδιαφέρεται έμπρακτα για την στήριξη των γυναικών. Μέσα από τις δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας στηρίζονται δεκάδες άπορες και άστεγες γυναίκες με φαγητό, υγιεινή, ιατρική παρακολούθηση, ψυχολογική υποστήριξη και επανένταξη στην αγορά εργασίας. Ιδιαίτερη φροντίδα χρήζουν και οι μητέρες με παιδιά, είτε μονογονεικών οικογενειών είτε με σοβαρά οικογενειακά προβλήματα. Στις εγκαταστάσεις του ομίλου θα βρουν ένα σύνολο κοινωνικών υπηρεσιών και προπάντων πρόθυμους ανθρώπους να τις υποδεχθούν και να ακούσουν το πρόβλημα τους. Το πρώτο βήμα είναι να ξεπεράσουν τις αναστολές και τους φόβους τους και να μοιραστούν το οποιοδήποτε πρόβλημα τους με το επιστημονικό προσωπικό.»
Στην κοινωνική δομή του Πειραιά μιλήσαμε με την υπεύθυνη ψυχολόγο η οποία εκτός των άλλων αναφέρθηκε στα περιστατικά βίας που υποδέχθηκαν τον περασμένο χρόνο: «Η οικονομική ανέχεια έχει εντείνει τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών .Έρχονται πολλές γυναίκες που δεν έχουν την δυνατότητα να πάρουν ιδιωτικά ψυχολογική υποστήριξη, και έρχονται εδώ να μοιραστούν το πρόβλημα. Άλλες γυναίκες έρχονται να πάρουν τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο και το προσωπικό αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και τις παραπέμπει σε εμένα . Για να παραμείνουν στο υπνωτήριο ελέγχω τις πιθανές τάσεις αυτοκτονίας και επιθετικότητας όλων των ωφελούμενων. Πέρυσι υποδεχθήκαμε δεκάδες περιστατικά σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, τις οποίες πρωτίστως στηρίξαμε και δευτερεύοντος παραπέμψαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες ανάλογα την σοβαρότητα του περιστατικού. Συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά με το δίκτυο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών που είναι ειδικευμένο στους τρόπους αντιμετώπισης όλων των πιθανών περιστατικών που μπορεί να υποδεχθούμε.»
Στην κοινωνική δομή του Κερατσινιού –Δραπετσώνας μιλήσαμε με μια γυναίκα ωφελούμενη:  «Είμαι τρία χρόνια εδώ και είμαι πολύ ευχαριστημένη σε όλα. Από το προσωπικό από την διευθύντρια που έχουμε, είναι υπέρ καλά. Ήμουν μόνη στο σπίτι, δεν αισθανόμουν καλά με την μοναξιά και μου είπαν να έρχομαι να κάθομαι εδώ. Κάθε ημέρα από το πρωί στις εννέα μέχρι το βράδυ στις εννέα μένω εδώ. Όλοι τους με αγαπάνε και τους αγαπώ και εγώ.»
unesco1
Ο όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων στηρίζει την ελληνική κοινωνία μήνα με 18.000 γεύματα φαγητού, 1.200 διανομές τροφίμων, 3.000 διανυκτερεύσεις ,16.000 ιατρικές πράξεις και ψυχολογική στήριξή, πέντε στρέμματα καλλιεργήσιμης γης για 100 απόρους, φάρμακα για 300 απόρους και καθημερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις .
unesco2
unesco3
unesco4
unesco5
unesco6
Περαιτέρω πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους ή/και στήριξη του κοινωνικού έργου  του ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων και στα τηλέφωνα 2104132273, 2104967757 και στo site http://unescopireas.gr/


Μαίρη Κουνενάκη 

Πηγή: http://www.epaggelmagynaika.gr/ligo-ap-ola/item/4396-koinwnikes-domes-unesco-peiraiws-kai-nison-draseis-anthropias-kai-allileggyis